Ruimte op Straat – de voetganger in de hoofdrol

Leiden heeft een prachtige historische binnenstad, maar deze is niet gebouwd op modern verkeer of veel geparkeerde auto’s. Daarom wordt de binnenstad autoluw: minder auto’s en meer ruimte voor voetgangers en fietsen. Het project Ruimte op Straat focust op meer ruimte en verkeersveiligheid voor de voetganger.

Projecten
Leestijd
1 min

De gemeente haalt de komende jaren zo’n duizend parkeerplaatsen in de binnenstad weg. Door het weghalen van parkeerplaatsen worden het historisch straatbeeld, de verkeersveiligheid en de toegankelijkheid van stoepen verbeterd. Er komt extra groen, meer bankjes en speelplekken en fietsparkeerplekken. En dat betekent een prettiger binnenstad voor voetgangers.

Fietsparkeren op de 2e Binnenvestgracht

Op de 2e Binnenvestgracht heeft de gemeente vijf parkeerplaatsen weggehaald. Op deze plek zijn zestig fietsenrekken én groenvakken gemaakt. En er is voldoende ruimte om over te steken. Daarmee zijn de stoepen weer veilig en exclusief voor de voetganger.

Fietsparkeren rond het Noordeinde

Het Noordeinde wordt opnieuw ingericht om de straat mooier, beter en veiliger te maken. Dat is een uitdaging: er is te weinig ruimte om fietsen te parkeren. Daarom komen op de Oude Varkensmarkt en het Rapenburg extra fietsparkeerplekken.

Status van het project

  • De nieuwe fietsenrekken op de 2e Binnenvestgracht zijn eind zomer 2024 geplaatst. Lees meer over deze fietsparkeerplekken.
  • Het Noordeinde is dicht voor doorgaand verkeer van mei tot en met november 2024. De extra fietsparkeerplekken zijn gepland voor eind 2024.

Op de gemeentelijke projectpagina vind je meer informatie over Ruimte op Straat.

Foto van een straat in binnenstad Leiden met geparkeerde auto's

Projecten

  • Ruimte op Straat – de voetganger in de hoofdrol

    7 oktober 2024
  • Nieuwe fietsenstalling achter de Hartebrugkerk

    4 oktober 2022
  • Fietsparkeervakken Breestraat

    6 april 2022
  • Uitbreiding fietsenstalling Lammenschans

    23 maart 2022
  • Nieuwe fietsenstalling Breestraat

    22 maart 2022
  • Bouw fietsenstalling De Geus

    22 maart 2022