Anders parkeren, wat betekent dat?

Bij ‘Anders Parkeren’ draait het niet alleen om de auto, maar ook om de fiets. Ze staan in rechtstreeks verband met elkaar. Omdat we de binnenstad autoluw maken en willen voorkomen dat de parkeerdruk in de omliggende wijken verder stijgt, kies je nu misschien sneller voor de fiets om je door de stad te bewegen.

Minder parkeerplekken voor de auto betekent meer voor de fiets

Op dit moment zien we een wildgroei van fietsen door de stad heen. De rekken en stallingen worden goed gebruikt maar veel fietsen staan op de stoep en in de steeg gestald. Dat ziet er rommelig uit en maakt het met name voor gehandicapten en ouders met kinderwagens lastig om zich door de stad te bewegen. Dus willen we minder auto’s in de stad, dan hebben we ook meer fietsparkeerplekken nodig. Daar wordt de komende jaren hard aan gewerkt, in het centrum, bij de stations en de wijken. 

Wat je merkt als autobezitter

 • Minder parkeerplekken in het centrum
  Veel parkeerplekken verdwijnen. Zo maken we ruimte voor Leiden en maken we de stad klaar voor de toekomst. 
 • Parkeer in de garages
  Kom je met de auto naar het centrum? Maak gebruik van de (ondergrondse) garages en de parkeerterreinen. Bekijk je parkeermogelijkheden.
 • Straatparkeren tegen hoger tarief
  Straks zijn er op een aantal plekken kortparkeerplaatsen in het centrum. Daar mag je maximaal twee uur staan. Je betaalt op straat sowieso meer dan in de parkeergarage. Bekijk de parkeertarieven.
 • Minder parkeervergunningen
  Tot voor kort kon elke bewoner meerdere parkeervergunningen per huishouden aanvragen. Dat hebben we teruggebracht naar één bewonersvergunning in het centrum en maximaal twee daarbuiten.
 • Mobiliteitshubs
  Als je met de auto naar Leiden komt, kun je buiten het centrum parkeren, en overstappen op de fiets, (shuttle)bus of lopend naar het centrum of je eindbestemming gaan. Zo’n mobiliteitshub is een slimme keuze.
 • Deelauto’s
  Heb je je auto eigenlijk niet elke dag nodig? Denk dan eens aan het delen van een auto, samen met je buren of buurtbewoners. Of neem een abonnement op een deelauto. Er staat er altijd eentje bij je in de buurt.

Wat je merkt als fietser

 • Meer fietsenstallingen en rekken in de buurt
  Overal door Leiden gaan we meer plekken realiseren waar je netjes en veilig je fiets kwijt kunt. Dat is niet alleen fijn voor de bezoeker, ook voor alle bewoners van bijvoorbeeld studentenhuizen in de stad. 
 • Bewegwijzering en bewustwording
  Dat je straks niet meer je fiets overal kunt neerzetten, is een grote verandering. Dat vergt tijd. We gaan je helpen herinneren met bewegwijzering. Daarna gaan we waarschuwen en uiteindelijk gaan we over tot handhaving.

Projecten voor autoparkeren

Uitbreiding Betaald Parkeren

Aangepast op 22 maart 2022

Nieuwe straatparkeren in Leidse binnenstad

Aangepast op 3 april 2022

Opknapbeurt en extra parkeerlagen Parkeergarage Haarlemmerstraat

Aangepast op 22 maart 2022

Projecten voor fietsparkeren

Nieuwe fietsenstalling achter de Hartebrugkerk

Aangepast op 4 oktober 2022

Uitbreiding fietsenstalling Lammenschans

Aangepast op 23 maart 2022

Fietsparkeervakken Breestraat

Aangepast op 6 april 2022