Anders Parkeren voor gehandicapten

Leiden wil een toegankelijke stad zijn voor iedereen. Dat betekent dat er voldoende parkeermogelijkheden voor gehandicapten moeten zijn in het centrum en de wijken. Daarnaast is een vrije doorgang nodig – op de stoepen én in de kleine straatjes van de binnenstad.

Leestijd
30 sec

De gratis parkeervergunning en je gehandicapten­parkeerkaart

Sinds 2020 kunnen houders van een gehandicaptenparkeerkaart, ook van buiten Leiden, de gratis gehandicaptenparkeervergunning aanvragen. Hiermee kan je in Leiden in betaald-parkeren-gebied zonder bijbetaling parkeren. Als straks het nieuwe straatparkeren in het centrum is ingevoerd, kan je met deze vergunning in de binnenstad ook op de vergunninghoudersplekken parkeren. Heb je een gehandicaptenparkeervergunning, dan krijg je hier nog een brief over. 

Goed om te weten, met je gehandicaptenparkeerkaart kan je op de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen staan. Je vindt alle locaties op de Stadskaart.

Ruimte voor de voetganger

We investeren in een betere toegankelijkheid van de stad door het fietsparkeren op de stoep beter in banen te leiden. Dat doen we met fietsparkeervakken, fietsvlonders en het stimuleren van parkeren in de fietsenstalling of het rek. Dan hoef je niet langer slalommend de binnenstad te bezoeken.   

Wil je de autoparkeermogelijkheden voor gehandicapten in Leiden nog eens goed doornemen, kijk op de speciale pagina.