Anders parkeren voor horeca, winkels en cultuur

Veel Leidenaren komen met de fiets naar de stad om te shoppen, uit eten of naar het theater te gaan. Een ander deel van onze bezoekers kiest voor het comfort van de auto. Dat is natuurlijk prima, maar we willen de binnenstad goed bereikbaar én aantrekkelijk houden, ook voor onze bezoekers. Daarom gaan we het autoparkeren in de binnenstad anders organiseren.

Leestijd
1 min

Nieuwe straatparkeren

We hebben twee mooie, ruime ondergrondse parkeergarages gebouwd waar samen 950 auto’s kunnen parkeren. Het nieuwe Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS) verwijst ernaar, én naar Parkeerterrein Haagweg – de pionier van de mobiliteitshubs. In de nabije toekomst komen er meer van dit soort Park&Ride-locaties bij. Hier kunnen bezoekers aan de binnenstad hun auto kwijt en overstappen op de (deel)fiets, openbaar vervoer of een shuttlebusje. Of ze gaan wandelend naar het centrum.  

De plekken op straat worden exclusief voor de vergunninghouders. Bezoekers met de auto parkeren in de parkeergarages of op een Park&Ride. Voor heel kort bezoek met de auto richten we zogenaamde kortparkeerlocaties in, negen in totaal. Dit kortparkeren is vlakbij een winkelstraat of andere plek waar veel bezoekers komen, en geen parkeergarage in de buurt ligt. De locaties zijn makkelijk bereikbaar via de toegangswegen. Het resultaat is minder zoekverkeer in de stad. 

We informeren bezoekers aan de stad over deze verandering. Het helpt natuurlijk wanneer jij als winkel, horecaonderneming, museum, theater of bioscoop ook helpt om je bezoekers te wijzen op de nieuwe parkeersituatie. Gebruik hiervoor de speciale toolkit voor gastheren in de binnenstad. Je kunt de middelen om je gasten en klanten te informeren, gratis bestellen. Vertel je klant ook over de mogelijkheid om met korting een parkeerplek te reserveren via Reserveer & Parkeer.

Betaald parkeren breidt verder uit

Vanaf 2023 krijgt een aantal wijken in Leiden ook betaald parkeren: de Hoge Mors, Boshuizen, Fortuinwijk, Vlietpoort, Meerburg en Klein Cronestein. Voor klanten en medewerkers die met de auto komen betekent dat een verandering. Al zijn er wel diverse parkeervergunningen voor ondernemers. Blijf op de hoogte van de uitbreiding van betaald parkeren in de wijk waar je bent gevestigd. Je kunt je inschrijven op de gemeentelijke nieuwsbrief Stadsnieuws en jouw wijk aanvinken. 

Een opgeruimde stad met fietsparkeren

Fijn dat zoveel Leidenaren fietsen, maar het parkeren is nog wel eens een probleem. We zijn gewend om tot de deur van de winkel, bioscoop of het restaurant te fietsen, om ‘m vervolgens daar op de stoep te stallen. Daar is niet altijd ruimte voor waardoor de fietsen een obstakel vormen voor voetgangers. En het maakt onze binnenstad minder aantrekkelijk om te zien. 

Daarom investeren we in extra fietsparkeerplekken in de binnenstad, zoals de nieuwe Breestraatstalling en de fietsparkeervakken op de Breestraat. Zo blijven de stoepen vrij voor voetgangers. Ook willen we met bewegwijzering en nudging het gewenste parkeergedrag bij de fietser stimuleren. Het helpt als je jouw bezoekers ook wijst op de fietsparkeermogelijkheden. Bekijk welke fietsenstallingen in de buurt zijn op www.leiden.nl/fietsparkeren.