Anders Parkeren voor scholen, ziekenhuizen en de universiteit

Leiden groeit. Om ervoor te zorgen dat de stad in de toekomst bereikbaar en aantrekkelijk blijft, en iedereen er fijn werkt en studeert, investeren we in anders parkeren – met de auto én de fiets. De Leidse binnenstad gaan we stapsgewijs autoluw maken, maar ook daarbuiten maken we door anders te parkeren ruimte voor zaken die voor ons allemaal van belang zijn. 

Auto- en fietsparkeren gaan veranderen. Niet van vandaag op morgen, maar de komende jaren. En er is al het nodige veranderd. Zo hebben we rond Leiden Centraal een nieuwe fietsenstalling met 4.800 plekken gerealiseerd, zijn er twee ondergrondse parkeergarages gebouwd voor bezoekers aan de binnenstad en is er een nieuw Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS) dat de automobilist in de goede richting stuurt. Ondertussen verandert er meer.

Waagstalling in Leiden
Foto van de ingang Waagstalling aan de Aalmarkt

Slim en schoon vervoer

We investeren in mobiliteitshubs. Op die plekken parkeer je op afstand en maken bezoekers gebruik van slimme en schone verbindingen naar de Leidse binnenstad. Bij deze mobiliteitshubs kan je overstappen van de auto naar de (deel)fiets, openbaar vervoer of shuttle-vervoer. Dit is een uitkomst voor werknemers en studenten die van de auto afhankelijk om naar het werk of de collegebank te reizen. 

We maken de combinatie trein-fiets voor werk of studie nog aantrekkelijker. Daar zorgen we voor met extra fietsparkeerplekken. zoals onder De Geus tegenover Leiden Centraal en bij station Lammenschans. Deze investeringen in fietsparkeren ondersteunen de voorzieningen die instellingen, zoals de ziekenhuizen, scholen en universiteit, op eigen terrein hebben voor de fietsparkeerder. Op deze manier wordt de fiets binnen Leiden de meest logische vervoerskeuze.

Foto van het interieur van parkeergarage Lammenmarkt

Soepel en snel parkeren

Als school, ziekenhuis of universiteit help je door je klanten, studenten en werknemers te informeren over de veranderingen rond autoparkeren. Vertel ze over de nieuwe maatregelen in het centrum en de wijken waar betaald parkeren komt.

Zo betekent het nieuwe straatparkeren in het centrum bijvoorbeeld dat bezoekers voortaan het beste hun auto in de parkeergarages kunnen parkeren. Wijs ze op Reserveer & Parkeer wat dat extra voordelig maakt. Moeten ze voor een kort bezoek naar de de fysiotherapeut of specialist? Geef aan dat ze nog altijd gebruik kunnen maken van de nieuwe kortparkeerlocaties. Die zijn makkelijk bereikbaar via toegangswegen en handig – voor een kort bezoek aan het centrum. Gebruik de speciale toolkit voor gastheren in de binnenstad om je gasten te informeren. Je kunt de communicatiemiddelen gratis bestellen. 

Instellingen kunnen voor hun werknemers een maximum aantal parkeervergunningen aanvragen waarmee zij, nu ook op zaterdag, in de wijk of het centrum kunnen parkeren. Uitzondering zijn de kortparkeerlocaties met een rode-kap-automaat op de Doezastraat en Lange Mare. Voor de wijken waar vanaf 2023 betaald parkeren wordt ingevoerd, komen ook diverse parkeervergunningen beschikbaar voor instellingen en hun werknemers.