Anders Parkeren voor bedrijven en werknemers

Leiden groeit. Om ervoor te zorgen dat de stad in de toekomst bereikbaar en aantrekkelijk blijft, de economie bloeit en je er fijn werkt, investeren we in anders parkeren – met de auto én de fiets. De Leidse binnenstad gaan we stapsgewijs autoluw maken, maar ook daarbuiten maken we door anders te parkeren ruimte voor zaken die voor ons allemaal van belang zijn. 

Auto- en fietsparkeren gaan veranderen. Niet van vandaag op morgen, maar de komende jaren. Ondertussen is er al het nodige veranderd. Zo hebben we twee ondergrondse parkeergarages gebouwd voor bezoekers aan de binnenstad en een nieuw Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS) dat de automobilist in de goede richting stuurt. En er verandert meer.

Leestijd
1 min

Slim en schoon vervoer

We investeren ook in mobiliteitshubs, oftewel parkeren op afstand. Met slimme en schone verbindingen naar de Leidse binnenstad maken we het mogelijk om over te stappen van de auto naar de (deel)fiets, openbaar vervoer of shuttle-vervoer. Een uitkomst voor werknemers die afhankelijk zijn van de auto als het gaat om woon-werkverkeer. 

Als ondernemer kan je eveneens andere vormen van vervoer inzetten, zoals de (bak)fiets, elektrische busjes en vervoer over het water. Met het project Zero Emission Stadsdistributie worden de mogelijkheden onderzocht.  

De combinatie ’trein-fiets voor woon-werkverkeer’ wordt met extra fietsparkeerplekken nog aantrekkelijker. Denk hierbij aan plekken als De Geus bij Leiden Centraal en de uitbreiding van de fietsenstalling bij Lammenschans.

Zo investeren we in parkeren op afstand met slimme en schone verbindingen naar de Leidse binnenstad. Bij deze mobiliteitshubs kan je overstappen van de auto naar de (deel)fiets, openbaar vervoer of shuttle-vervoer. Een uitkomst voor werknemers die afhankelijk zijn van de auto voor woon-werkverkeer. 

Als ondernemer kan je ook andere vormen van vervoer inzetten, zoals de (bak)fiets, elektrische busjes en vervoer over het water. Met het project Zero Emission Stadsdistributie worden de mogelijkheden onderzocht. En de combinatie trein-fiets voor woon-werkverkeer wordt met extra fietsparkeerplekken zoals De Geus bij Leiden Centraal en de uitbreiding van de fietsenstalling bij Lammenschans nog aantrekkelijker.

Lege parkeervakken in de Garenmarkt parkeergarage
Foto van het interieur van parkeergarage Garenmarkt

Soepel en snel parkeren

Als bedrijf kan je helpen door klanten en werknemers te wijzen op de veranderingen rond autoparkeren. Laat ze bijvoorbeeld weten waar in het centrum – en de wijken daaromheen –  betaald parkeren geldt. Gebruik hiervoor de speciale toolkit voor gastheren in de binnenstad. Je kunt de middelen om je gasten en klanten te informeren, gratis bestellen. 

Het nieuwe straatparkeren in het centrum betekent dat klanten voortaan het beste hun auto in de parkeergarages kunnen parkeren. En met Reserveer & Parkeer is dat extra voordelig. De nieuwe kortparkeerlocaties in het centrum zijn makkelijk bereikbaar via toegangswegen. Hier kan je maximaal twee uur parkeren.  

Bedrijven en werknemers met parkeervergunningen kunnen nog terecht in het centrum – maar straks niet meer bij de rode-kap-automaten op de Doezastraat en Lange Mare. Voor de wijken waar betaald parkeren wordt ingevoerd, komen ook diverse parkeervergunningen beschikbaar voor bedrijven en werknemers.