Plan nieuwe fietsenstalling Leidse binnenstad

Nieuws
Leestijd
1 minuut
Vrouw met fiets aan de hand

Vorige week heeft de gemeente Leiden de plannen bekend gemaakt voor het openen van een nieuwe fietsenstalling in het centrum van Leiden. Op de locatie van de zaterdagstalling achter de Hartebrugkerk aan de Lange Mare komt een gloednieuwe fietsenstalling met 350 plekken. Door het aantal fietsparkeerplekken uit te breiden wil de gemeente de binnenstad leefbaar en toegankelijk houden.

Ruime openingstijden

De huidige fietsenstalling op het achterterrein van de Hartebrugkerk heeft nu plek voor 125 fietsen en is alleen op zaterdag open. De nieuwe, grotere fietsenstalling is straks op alle dagen van de week open en heeft ruime openingstijden. De uitbreiding van deze fietsenstalling zorgt voor minder geparkeerde fietsen op straat. De opleverdatum is op dit moment nog niet bekend. 

Van 125 naar 350 fietsparkeerplaatsen

De Lange Mare vormt een belangrijke fietsroute naar het winkelgebied dus een flinke uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen is zeer welkom. Het achterterrein van de Hartebrugkerk wordt beter en efficiënter ingericht waardoor ruimte ontstaat voor ongeveer 350 fietsen. Er komt ook plek voor bakfietsen en fietsen met een kratje. De nieuwe fietsenstalling is op straatniveau en krijgt een openbaar toegankelijk toilet. De huidige Romanuszaal krijgt een plek op het dak van de fietsenstalling.  

Meer ruimte voor de fietser

De fiets is het belangrijkste vervoermiddel in Leiden. De gemeente wil fietsen zo aantrekkelijk mogelijk maken, bijvoorbeeld door meer fietsenstallingen te plaatsen in het centrum, in de wijken en bij stations. De nieuwe fietsenstalling is een project van de Agenda Autoluwe Binnenstad voor een groene, leefbare en vitale binnenstad. Hierbij stimuleert de gemeente het gebruik van schone vormen van vervoer zoals de fiets.

Meer nieuws

  • 11 april 2024
  • Meer fietsparkeerplek bij Lammenschans

    4 februari 2024
  • Nieuwe regels weesfietsen: meer plek in het rek!

    18 december 2023
  • Uitvoeringsplan fietsparkeren voor de binnenstad zorgt voor ruimte op straat

    8 november 2023
  • Proef met fietsparkeren tijdens Pride Leiden

    28 augustus 2023
  • Proef met fietsparkeren tijdens EL CID

    10 augustus 2023
  • Proef met fietsparkeren op Werfpop

    5 juli 2023
  • Uitbreiding Betaald Parkeren fase 2 start in oktober

    28 juni 2023
  • Betaald parkeren in de Hoge Mors gestart

    16 mei 2023
  • Uitbreiding fietsparkeerplekken Lammenschans van start

    9 maart 2023