Plan nieuwe fietsenstalling Leidse binnenstad

Nieuws
Leestijd
1 minuut
Vrouw met fiets aan de hand

Vorige week heeft de gemeente Leiden de plannen bekend gemaakt voor het openen van een nieuwe fietsenstalling in het centrum van Leiden. Op de locatie van de zaterdagstalling achter de Hartebrugkerk aan de Lange Mare komt een gloednieuwe fietsenstalling met 350 plekken. Door het aantal fietsparkeerplekken uit te breiden wil de gemeente de binnenstad leefbaar en toegankelijk houden.

Ruime openingstijden

De huidige fietsenstalling op het achterterrein van de Hartebrugkerk heeft nu plek voor 125 fietsen en is alleen op zaterdag open. De nieuwe, grotere fietsenstalling is straks op alle dagen van de week open en heeft ruime openingstijden. De uitbreiding van deze fietsenstalling zorgt voor minder geparkeerde fietsen op straat. De opleverdatum is op dit moment nog niet bekend. 

Van 125 naar 350 fietsparkeerplaatsen

De Lange Mare vormt een belangrijke fietsroute naar het winkelgebied dus een flinke uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen is zeer welkom. Het achterterrein van de Hartebrugkerk wordt beter en efficiënter ingericht waardoor ruimte ontstaat voor ongeveer 350 fietsen. Er komt ook plek voor bakfietsen en fietsen met een kratje. De nieuwe fietsenstalling is op straatniveau en krijgt een openbaar toegankelijk toilet. De huidige Romanuszaal krijgt een plek op het dak van de fietsenstalling.  

Meer ruimte voor de fietser

De fiets is het belangrijkste vervoermiddel in Leiden. De gemeente wil fietsen zo aantrekkelijk mogelijk maken, bijvoorbeeld door meer fietsenstallingen te plaatsen in het centrum, in de wijken en bij stations. De nieuwe fietsenstalling is een project van de Agenda Autoluwe Binnenstad voor een groene, leefbare en vitale binnenstad. Hierbij stimuleert de gemeente het gebruik van schone vormen van vervoer zoals de fiets.

Meer nieuws

 • Uitbreiding fietsparkeerplekken Lammenschans van start

  9 maart 2023
 • Meer ruimte voor fietsers en voetgangers door verhuizing scooterparkeerplekken

  24 januari 2023
 • Uitbreiding Betaald Parkeren zorgt voor meer leefbaarheid in de wijk

  12 januari 2023
 • Project de Geus van start: meer ruimte voor de fiets

  30 november 2022
 • Ruimte voor de fiets, voetganger en groen op de Oude Rijn

  24 november 2022
 • Nieuwe fietsvoorzieningen roeivereniging Njord

  10 november 2022
 • Parkeergarage Ehrenfestweg geopend

  5 oktober 2022
 • Plan nieuwe fietsenstalling Leidse binnenstad

  28 september 2022
 • Eerste week nieuwe straatparkeren goed verlopen

  16 juni 2022
 • Voordelig parkeren met Reserveer & Parkeer

  5 april 2022